Γιατί οι εκλογικές «μηχανές» δεν έχουν ζεσταθεί ακόμη στη Λακωνία; Τι γίνεται με τους συνδυασμούς;

10/09/2018

Με το που μπήκε ο Σεπτέμβριος ξεκίνησαν οι κουβέντες γύρω από τις εκλογές, άλλοτε χαλαρά, άλλοτε πιο έντονα. Εκλογές Δημοτικές, Περιφερειακές, Ευρωεκλογές, Βουλευτικές.

Πότε θα γίνουν και πώς θα γίνουν; Ένα είναι το σίγουρο, ότι τελικά τίποτε δεν είναι σίγουρο και πολλά πράγματα θα γίνουν για πρώτη φορά. Αυτό που παρατηρούμε όμως, είναι ότι η ουσιαστική προεκλογική περίοδος είναι πάρα πολύ χαλαρή και θα προσπαθήσουμε παρακάτω να εξηγήσουμε το γιατί.

Ευρωεκλογές
Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα ήταν προγραμματισμένες για τις 9 Ιουνίου του 2019. Όμως οι χώρες μέλη έκριναν ότι δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν σε αυτές τις ημερομηνίες (6 - 9 Ιουνίου) και ένας σημαντικός λόγος ήταν η αποχώρηση των 73 Βρετανών ευρωβουλευτών από το κοινοβούλιο. Οπότε η νέα ημερομηνία είναι η 26η Μαΐου 2019, αν δεν αλλάξει κάτι.

Δημοτικές εκλογές
Με τον νέο εκλογικό νόμο ο Καλλικράτης γίνεται Κλεισθένης και εφαρμόζεται η απλή αναλογική. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για παράδειγμα αν σε ένα δήμο την πρώτη Κυριακή εκλεγεί ο υπ. Δήμαρχος 1 με 45% και ο υπ. Δήμαρχος 2 με 30%, ο πρώτος υπ. Δήμαρχος λαμβάνει π.χ. 20 έδρες και ο δεύτερος 15.

Αν στη δεύτερη Κυριακή ο υπ. Δήμαρχος 2 καταφέρει και κερδίσει τις εκλογές με  π.χ. 51%, τότε θα πρέπει να διοικήσει το δήμο με τις έδρες που βγήκαν από την πρώτη Κυριακή, δηλαδή 15.

Όμως ο εκλεγμένος Δήμαρχος δεν θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, οπότε εκεί αρχίζουν τα προβλήματα, γιατί δεν θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, εκτός και αν προκύψουν συνεργασίες.

Εν τω μεταξύ, με αυτό το νόμο χρειάζονται λιγότεροι υποψήφιοι σύμβουλοι ανά συνδυασμό, αλλά αυξάνεται το υποχρεωτικό ποσοστό των υποψήφιων γυναικών από το 1/3 σε τουλάχιστον 40% επί του συνόλου του συνδυασμού.

Οι εκλογές προς το παρόν έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές, δηλαδή στις 26 Μαΐου. Αν και τυπικά έχουν κλειδώσει ως προς την ημερομηνία, μην το δένετε και κόμπο γιατί υπάρχει η δυνατότητα να διαχωριστούν από τις ευρωεκλογές και τελικά να πάνε για τον Σεπτέμβριο του 2019.

Περιφερειακές εκλογές
Η απλή αναλογική και η λογική της, θα ισχύσει και για τις εκλογές στην Περιφέρεια. Το κάτι παραπάνω, θα είναι ότι αυτή τη φορά θα εκλέγεται με σταυρό και ο Αντιπεριφερειάρχης κάθε νομού. Και αυτές οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Μαΐου 2019.

Βουλευτικές εκλογές
Όσο για τις βουλευτικές εκλογές δεν αλλάζει κάτι ως προς την διαδικασία τους, αλλά το πότε θα γίνουν. Μπορεί να αλλάξουν ή να μην αλλάξουν όλα τα παραπάνω.

Δηλαδή, αν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν πριν τις Δημοτικές - Περιφερειακές και η κυβέρνηση αποτελείται στον κύριο κορμό της πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ (που αν και δεν το πιστεύουν κάποιοι, μπορεί να είναι πιθανό σενάριο) τότε δεν αναμένουμε αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Το ίδιο θα συμβεί αν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν ταυτόχρονα ή μετά τις Δημοτικές - Περιφερειακές.

Στην περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές γίνουν πριν τις Δημοτικές - Περιφερειακές και η νέα κυβέρνηση έχει στον κορμό της τη Ν.Δ., τότε όλα τα παραπάνω θα αλλάξουν, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει τον παραπάνω εκλογικό νόμο και θα επαναφέρει τον Καλλικράτη.

Οπότε όπως καταλαβαίνετε, οι δύο εκλογικοί νόμοι, θέλουν εντελώς διαφορετικές στρατηγικές. Δηλαδή, λιγότερους ή περισσότερους υποψηφίους συμβούλους. Λιγότερες ή περισσότερες γυναίκες υποψηφίους συμβούλους. Τι θα γίνει με τη δεύτερη Κυριακή και ποιος Δήμαρχος παίρνει πόσες έδρες. Ψηφίζεται ή όχι ο Αντιπεριφερειάρχης κλπ.

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που δεν υπάρχει ακόμα μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος από υποψήφιες παρατάξεις, και ενώ έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, τα πράγματα είναι για κάποιους εκνευριστικά χαλαρά, έως υποτονικά, αφού οι μόνοι σίγουροι (σχετικό αυτό) υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, είναι οι τωρινοί!

Αν δεν υπάρξουν μέσα στο 2018 βουλευτικές εκλογές (εμείς δεν προβλέπουμε να γίνει κάτι τέτοιο), τότε από τον Ιανουάριο του 2019 και μετά, θα αρχίσουμε να βλέπουμε τους νέους συνδυασμούς που θα δημιουργούνται και περίπου τον Μάρτιο, θα δούμε αυτούς που τελικά θα φτάσουν να διεκδικήσουν τους Δήμους και Περιφέρεια.

Αυτά προς το παρόν…

Πηγή: apela.gr

Ετικέτες :