Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στη Σπάρτη - Τι ανέφεραν Γόντικας και Βουνάσης

05/02/2019

Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Η εκλογική αναμέτρηση για την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση και η ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ», διοργάνωσε το βράδυ της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου, η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ, σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Σπάρτης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Γόντικας και ο υποψήφιος Δήμαρχος για τον Δήμο Σπάρτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλέκος Βουνάσης.

Ο κ. Γόντικας στην ομιλία του, αναφερόμενος σε διάφορα σημαντικά θέματα, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τον κατώτερο μισθό
Η κυβέρνηση αυτές τις μέρες γιορτάζει τη συμπλήρωση 4 χρόνων της θητείας της εφαρμόζοντας το νόμο της κυβέρνησης του Σαμαρά, το νόμο Βρούτση, το νόμο - δολοφόνο, όπως τον αποκαλούσε, και έτσι είναι. Γιατί καταργεί μια πολύ μεγάλη κατάκτηση των εργαζομένων, να καθορίζουν με τη συλλογική τους πάλη και τα συνδικάτα τους το ύψος του κατώτερου μισθού.

Προεκλογικά δεσμεύονταν ότι ο πρώτος νόμος που θα έφερναν ήταν η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ! Τέσσερα χρόνια κρατούν τους μισθούς στα άθλια επίπεδα που τα έριξαν οι προηγούμενοι και τώρα μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ χαρακτηρίζουν αυτά τα ίδια αιτήματα μαξιμαλισμό!

Για την συμφωνία των Πρεσπών
Γιόρτασαν προχτές τελειώνοντας μια ακόμα βρώμικη δουλειά, δηλαδή την υλοποίηση του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για την ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη βορειοατλαντική συμμαχία, τη μετατροπή και της γειτονικής χώρας σε μια στρατιωτική βάση, όπως γίνεται εδώ και δύο χρόνια στην πατρίδα μας, που μετατρέπεται σε ένα απέραντο στρατόπεδο, σε μια μεγάλη βάση εφόρμησης, βάση θανάτου για τους γύρω λαούς και μαγνήτης - πόλος γεωπολιτικών, στρατιωτικών, πολεμικών αντιπαραθέσεων.

Υπάρχει πείρα
Υπάρχει συσσωρευμένη πείρα όλα αυτά τα χρόνια από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, από την εναλλαγή στην κυβέρνηση όλων των αστικών κομμάτων, υπάρχει πείρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της δήθεν «πρώτη φορά αριστεράς», αλλά και τη διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ σε Περιφέρειες και σε δεκάδες δήμους. Τώρα χρειάζεται να προχωρήσουμε μπροστά, αυτή η μεγάλη πείρα να μετατραπεί σε πολιτική στάση και κριτήριο ψήφου. Να τραβήξουμε μπροστά με το ΚΚΕ.

- Ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο ΚΚΕ, σημαίνει καταδίκη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στους γνωστούς από χρόνια υποψηφίους τους, που επιδιώκουν να αναβαπτιστούν στη λαϊκή συνείδηση, αξιοποιώντας τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιστρέφουμε στο παρελθόν, σε χρεοκοπημένες πολιτικές επιλογές που επιδιώκουν να εμφανιστούν και ως ικανότεροι διαχειριστές και την πολιτική τους ως μονόδρομο! Προχωράμε μπροστά με αγωνιστές καταξιωμένους.

- Φέραμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Περιφερειακό την ανάγκη ολοκληρωμένης, συνολικής και έγκαιρης δακοκτονίας. Απαιτήσαμε μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποζημιώσεις από την δακοπροσβολή, τις πλημύρες, τις κατολισθήσεις, τους παγετούς και τις χαλαζοπτώσεις.

- Δεν είναι όμως μόνο οι γνωστές αμαρτίες, που εδώ στη Λακωνία έχετε πολλές, το Σκούρα - Πυρί, την παράκαμψη στη Μακρυνάρα, την παράκαμψη Βουτιάνων, στη Γέφυρα της Σελλασίας, στη Κελεφίνα είναι και η κατάσταση που ζουν τα λαϊκά στρώματα τώρα σε όλη την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στον Ταΰγετο.

Παντού βυθίσεις, κατολισθήσεις
Δέκα χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Πελοπόννησο, είκοσι χρόνια μετά τις πρώτες πυρκαγιές στον Ταΰγετο, κανένα σοβαρό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιδιαβρωτικής και αντιπυρικής θωράκισης. Καταρρέει παντού το επαρχιακό δίκτυο.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την καπιταλιστική ανάπτυξη, για φρού φρού και αρώματα, στους εργολάβους και ψίχουλα για τις λαϊκές ανάγκες.   

Από την πλευρά του ο υποψήφιος Δήμαρχος Σπάρτης Αλέκος Βουνάσης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου έγινε να τεθώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για το δυνάμωμα της στο Δήμο Σπάρτης.

Γνωρίζετε καλά ότι εγώ στις προηγούμενες εκλογές ήμουν υποψήφιος και εκλέχτηκα δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Βαλιώτη. Έβγαλα τα συμπεράσματα μου! Δυστυχώς όσο και αν αγαπάς αυτό τον τόπο και το λαό του, όσο και αν θέλεις και εσύ να βοηθήσεις, στην πραγματικότητα είσαι εγκλωβισμένος, στα ασφυκτικά πλαίσια του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. ΓιΆ αυτό λέμε ότι σήμερα υπάρχει τοπική διοίκηση και όχι αυτοδιοίκηση, που λειτουργεί μάλιστα σαν το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους.

Θα μου πείτε: και γιατί κατεβαίνεις για δήμαρχος αφού δεν μπορείς να κάνεις κάτι, μιας και όλα είναι προκαθορισμένα από το νομοθετικό πλαίσιο;

Η απάντηση είναι ότι εμείς οι κομμουνιστές και οι συμπορευόμενοι με το ΚΚΕ υποψήφιοι, όχι μόνο δεν μπαίνουμε στο ταγάρι των διαχειριστών, αλλά αμφισβητούμε εμπράκτως τις επιλογές τους. Δεν πρόκειται να μας βάλουν στο χέρι γιατί είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε και να υπερασπιστούμε τα λαϊκά συμφέροντα. Το λέμε καθαρά: ακόμα και το δήμο να πάρουμε, αντιπολίτευση θα είμαστε, αντιπολίτευση θα κάνουμε. Και αυτά δεν τα λέμε στο βρόντο.

Απευθύνομαι σε όλους εσάς λοιπόν, που είχαμε ίδια ή παρόμοια πορεία, παρόμοιους προβληματισμούς και σας καλώ να συμπορευτείτε με τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ. Σε αυτήν την προσπάθεια δηλώνω ότι θα κάνω ότι είναι δυνατό και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας.

Βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία κατάρτισης του ψηφοδελτίου. Σε αυτή τη μάχη του ψηφοδελτίου καλούμαστε όλοι να πάρουμε έμπρακτα την κατάσταση στα χεριά μας. Όχι μόνο με την συμμετοχή μας στο ψηφοδέλτιο αλλά ανοιχτά να απευθυνθούμε στο λαό.

Με αισιοδοξία και πίστη στις θέσεις μας με τη δύναμη που φιλοδοξούμε να μας δώσει ο λαός στις επερχόμενες εκλογές. Σας καλούμε σε μια συστράτευση πλατιά. Σας καλούμε να αναδείξετε την Λαϊκή Συσπείρωση όσο το δυνατό πιο ψηλά στο Δήμο Σπάρτης. Σας καλούμε να ψηφίσετε και να δυναμώσετε το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ στην περιφέρεια. Σας καλούμε να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές.