Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης του Πέτρου Κόκκαλη στην APELA.GR

30/04/2019

Συνέντευξη στην APELA.GR και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Δημητρακάκη παραχώρησε την Τρίτη 30 Απριλίου, ο Πέτρος Κόκκαλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία».

Ο κ. Κόκκαλης, εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης «ΚΟΣΜΟΣ», μίλησε αρχικά για την απόφασή του να συμμετέχει ως υποψήφιος στις προσεχείς ευρωεκλογές και τόνισε μεταξύ άλλων πως το «πολιτικό πρόταγμα αυτής της κίνησης είναι το να χρησιμοποιήσουμε και εμείς στην Ελλάδα τους 17 παγκόσμιους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι το 2030».

Στη συνέχεια ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στην Αριστερά και στην ιδεολογική κατεύθυνσή του, ενώ ερωτηθείς για το αν έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν πως είναι αντιφατικό να είναι προς την Αριστερά επειδή προέρχεται από μία εύπορη οικογένεια, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι τόσο αντιφατικό νομίζω, είναι κάτι που έχει συμβεί από τη γέννηση της Αριστεράς, δεν είναι πάντοτε ταξικό το πρόσημο των ανθρώπων που πιστεύουν στις προοδευτικές ιδέες» και πρόσθεσε πως «Δεν ισχύει ότι αν κάποιος έχει μια μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια πρέπει να είναι δεξιός και το αντίστροφο, διότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα είχαμε βιώσει και τα φαινόμενα του φασισμού που στηρίχθηκαν από πλατιές λαϊκές μάζες, όχι πλουσίων προφανώς».

Ακολούθως ο κ. Κόκκαλης, μίλησε για τον Δήμο Πειραιά και τη θητεία του ως δημοτικός σύμβουλος, καθώς και για τη συνεργασία του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων «Είχα μια πολύ καλή συνεργασία με τον Γιάννη τον Μώραλη, με τον κ. Μαρινάκη δεν είχα συνεργασία, δεν ερχόταν και στο δημοτικό συμβούλιο συχνά. Ο Δήμος του Πειραιά αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και μεγάλες ευκαιρίες. Πιστεύω ότι για πρώτη φορά μετά από 20-25 χρόνια ο Δήμος Πειραιά έχει πλέον και το στρατηγικό σχέδιο της ανάπτυξης και τους πόρους εξασφαλισμένους -τους οποίους εξασφαλίσαμε την προηγούμενη περίοδο- για να πραγματοποιήσει πολύ μεγάλες επενδύσεις που θα στηρίξουν την άνοδο του λιμανιού, γιατί και ο Πειραιάς είναι μέρος πια μιας τεράστιας οικονομικής προσπάθειας της Κίνας να συναντήσει την Ευρώπη και θα αναπτυχθεί πάρα πολύ τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας για την Ευρώπη και το Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως «όποιος είναι επικεφαλής της Κομισιόν στην επόμενη πενταετία θα έχει ένα πολύ μεγάλο καθήκον να ξαναφέρει κοντά στο επιχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους πολίτες της Ε.Ε.. Τα τελευταία χρόνια και μέσα από πολιτικές που εκφράζονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς και του κ. Βέμπερ, αυτό διερράγη. Εκ του αποτελέσματος, είναι η πρώτη φορά που έχουμε φτάσει σε ευρωσκεπτικισμό τέτοιο που να απειλεί και την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενος τις εθνικές βουλευτικές εκλογές ο κ. Κόκκαλης τόνισε: «Εγώ δεν πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει όσο άνετα θέλει η ίδια να μας πείσει ότι θα επικρατήσει. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν θα επικρατήσει κιόλας», ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, σημείωσε «Νομίζω ότι θα έπρεπε να είχε απαντήσει πρώτο στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλώς ή κακώς είναι αυτός που έχει εκφράσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ένα πιο προοδευτικό πρόσημο και διακυβέρνησης. Το ΚΙΝΑΛ δεν το έχει κάνει, πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα το κάνει».

Τέλος, ο κ. Κόκκαλης έστειλε μήνυμα κατά της αποχής για τις εκλογές του Μαΐου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να δω να αναστρέφεται η πορεία της αποχής που μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Θα ήθελα να δω να χάνει η αποχή. Αυτό είναι το πραγματικό ζητούμενο για μια δημοκρατία. Μια δημοκρατία η οποία δεν είναι ποτέ δεδομένη, χρειάζεται η συμμετοχή και ο αγώνας για να υπάρξει».


Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη του Πέτρου Κόκκαλη στην apela.gr