Η απόφαση του Χρήστου Πλειώτα για τον Δήμο Σπάρτης

02/05/2019

Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί τις προθέσεις του σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Σπάρτης εξέδωσε ο Δικηγόρος, Χρήστος Α. Πλειώτας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ: «Παραμένω ενεργός πολίτης. Είμαι πρόθυμος να συμβάλλω κατά το μέτρο των δυνάμεών μου στο μεγάλο διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών που είναι η "Σύνθεση" δυνάμεων και πολιτικών της επόμενης μέρας.»
 
Συνδημότισσες και Συνδημότες: Εστιάστηκε στο πρόσωπό μου -έντονα θα έλεγα τις τελευταίες ημέρες- μία φιλολογία ή καλύτερα ένας προβληματισμός περί της καθόδου μου ή μη στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές, ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Σπάρτης.

"Τροφή" για διάφορα σενάρια απετέλεσε η συνομιλία μου προς ανταλλαγή απόψεων  με υποψηφίους Δημάρχους στο πλαίσιο της οποίας, αφενός μεν διέκρινα την διαφορετικότητά τους, αφετέρου δε εκτίμησα την ειλικρινή επιθυμία τους να προσφέρουν στον Δήμο Σπάρτης, την νέα Δημοτική τετραετία.

Ειλικρινά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους με τίμησαν προτείνοντάς μου είτε ευθέως, είτε με υπολανθάνοντα τρόπο να στελεχώσω τα ψηφοδέλτιά τους. Θεωρώ ότι εστιάζοντας την προσοχή τους στο πρόσωπό μου, εστίασαν ταυτόχρονα την ίδια προσοχή στην προς Εσάς ανταποκρισιμότητά μου.

Πάντοτε ήμουν ευθύς και ειλικρινής απέναντι Σας.

Από την πρώτη ημέρα της Δημοτικής μου πορείας και διαδρομής έως την στιγμή που μετά από είκοσι πέντε χρόνια, το 2014 ανακοίνωσα ότι έκλεισε ο κύκλος μου ως Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σπάρτης, αν κάτι ήταν διακριτό και έχετε να θυμάστε από εμένα ήταν ο δυνατός και  ξάστερος δημόσιος λόγος μου.

Το 2014 Σας κοίταξα στα μάτια και δεσμεύτηκα ότι η επόμενη ημέρα για εμένα είναι η ενασχόλησή μου με τα κοινά στον Δήμο Σπάρτης ως υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής ενός Δημοτικού ψηφοδελτίου ευρέος φάσματος, στελεχωμένου από "φρέσκα" και "άφθαρτα" πρόσωπα το οποίο μαζί θα διαμορφώσουμε. Αυτή ήταν και είναι μια Υπόσχεση Ζωής.

Φίλες και Φίλοι: Η υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό μας πρέπει να είναι η ταυτότητά μας. Από παιδί ήμουν ανίκανος να οπισθοδρομώ, ανήμπορος να ανασκευάζω τα λεγόμενά μου, ακατάλληλος να ωραιοποιώ όσα  σε προηγούμενο χρόνο είχα καταγγείλει, μα προ πάντων αμάθητος να αθετώ τον Δημόσιο λόγο μου.

Αισθάνομαι την ανάγκη να καταστήσω σαφές την παρούσα χρονική στιγμή που άγονται και φέρονται διάφορα "πέριξ" του ονόματός μου, ότι δεν θα συμμετάσχω ως υποψήφιος  Δημοτικός  Σύμβουλος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Σπάρτης.
Το μέλλον είναι παρόν και πιστέψτε με η τωρινή μου στάση και θέση θα δικαιώσει τις  ό,ποιες προσδοκίες Σας προς το πρόσωπό μου. Δεν θα ήθελα ποτέ να διχάσω μια υπέροχη κοινωνία πολιτών, που κατά τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις μου, με θεωρεί συνδετικό στοιχείο αναφοράς της.

Ταυτόχρονα όμως αισθάνομαι την ανάγκη να δηλώσω το αυτονόητο που είναι αυτό που περισσότερο από ποτέ άλλοτε θα με κρατά συνδεδεμένο μαζί Σας την νέα Δημοτική τετραετία : Στις προθέσεις μου είναι να διατηρήσω την «Πολιτειότητά μου», την ιδιότητά μου δηλαδή να είμαι ενεργός πολίτης. Ενημερωμένος για τα κοινά, πληροφορημένος, κριτικός και όχι εκ προοιμίου επικριτικός στις προσλαμβάνουσες ειδήσεις, συμμετοχικός σε δημόσιες συζητήσεις για τα θέματα της πόλης μου, διεκδικητικός των δικαιωμάτων Σας, υπερασπιστής της διαφορετικότητας, υποστηρικτικός κάθε εποικοδομητικής Δημοτικής πρωτοβουλίας της νέας δημοτικής αρχής, απαιτητικός σε θέματα διαφάνειας και δικαιοσύνης, ενεργητικός σε κοινωνικές πρωτοβουλίες, καθοδηγητικός  σε πολιτικές και κοινωνικές δομές διαμόρφωσης απόψεων και λήψης αποφάσεων, μάχιμος σε οτιδήποτε οικοδομεί στέρεα τον Δήμο Σπάρτης ως κοινωνία ενεργών πολιτών.

Φίλες και Φίλοι: Το μεγάλο διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών που έρχονται είναι η σύνθεση των απόψεων και των πολιτικών της επόμενης μέρας. Η απλή αναλογική υπαγορεύει συγκλίσεις, συναινέσεις και συνεργασίες που αν δεν επιτευχθούν το κόστος για την Σπάρτη και τις Τοπικές Κοινότητες που κοσμούν τον διευρυμένο Δήμο μας θα είναι δυσβάσταχτο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για "μονήρεις", στείρες και ατελέσφορες αντιπαραθέσεις, ούτε για υστερόβουλες πρωτοβουλίες. Ήδη στο τέλος της παρούσης Δημοτικής Πενταετίας χάσαμε μια ζωτική για την Πόλη Πανεπιστημιακή Σχολή η απώλεια της οποίας δεν αντισταθμίζεται από αυτό που μας προσφέρθηκε ως "φθηνό αντίδωρο". Γι΄ ό,τι μας συνέβη έχουμε όλοι τις ευθύνες μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η προεκλογική περίοδος τελειώνει την 26 Μαΐου του 2019, η μετεκλογική όμως διαρκή έως το 2023.

Από καρδιάς…..

Χρήστος Α. Πλειώτας
Δικηγόρος