Δέδες για Περιφέρεια Πελοποννήσου: Θα τα πούμε στον δεύτερο γύρο - Η Λακωνία απειλείται με ερημοποίηση

24/05/2019

Τον Γιώργο Δέδε υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο» φιλοξένησε το στούντιό μας.

«Αυτό που βλέπουμε διαρκώς είναι ένα αυξανόμενο θετικό κλίμα αποδοχής που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και για την Κυριακή της 26ης Μαΐου και για τον δεύτερο γύρο», σημείωσε αρχικά ο κ. Δέδες, ο οποίος σχετικά με τα βήματα που έχουν γίνει στα χρόνια που είναι Περιφερειάρχης ο κ. Τατούλης ανέφερε πως «είναι δυσανάλογα μικρά, σε σχέση με το μεγάλο χρονικό διάστημα που διαχειρίζεται την εξουσία και σε σχέση με τους πόρους που διαχειρίστηκε», προσθέτοντας στη συνέχεια πως  «Επειδή το σακάκι του πρωθυπουργού φάνηκε στενό στον κ. Τατούλη, αποφάσισε να γίνει κάτι πολύ περισσότερο, θα έλεγα Λουδοβίκος, ασκώντας μία μονοκρατορική εξουσία».

Ακολούθως ο κ. Δέδες αναφέρθηκε εκτενώς στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην δραματική, όπως ο ίδιος χαρακτήρισε, καθυστέρηση για το ζήτημα, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τη διαχείριση των νερών τονίζοντας πως «Η Λακωνία είναι ο πρώτος επαπειλούμενος με ερημοποίηση νομός της Πελοποννήσου». Ο κ. Δέδες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εξήγγειλε και μία σημαντική εξέλιξη για το φράγμα της Κελεφίνας. «Προχθές είχα επαφή με τον συμπατριώτη σας τον υπουργό κ. Αραχωβίτη,  ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι το φράγμα της Κελεφίνας προεντάσσεται στο ΕΣΠΑ με 24 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πια το πράσινο φως για να δρομολογήσουμε την κατασκευή του φράγματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη, ο κ. Δέδες εστίασε στην παγκόσμια τάση του «τουρισμού εμπειριών» αναλύοντάς την, ενώ όσον αφορά στη Λακωνία υπογράμμισε πως «Θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε και να συνδράμουμε ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, όλες τις αρχαιολογικές, ιστορικές έρευνες και ανασκαφές ώστε αυτό που λέμε brand name Σπάρτη, ή Μυστράς ή Μονεμβάσια, να αναδειχθεί ως ένας ενιαίος  ιστορικός πλούτος της περιοχής». Στη συνέχεια ο κ. Δέδες μίλησε για τα υδατοδρόμια και τη δυνατότητα δημιουργίας σχετικών υποδομών στη Λακωνία.

Όσον αφορά στους οδικούς άξονες, ο κ. Δέδες ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η Λακωνία διαθέτει δυστυχώς το χειρότερο και το ανεπαρκέστερο οδικό δίκτυο από όλους τους νομούς της  Πελοποννήσου.  Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και με την ιδιότητά μου ως Γενικός Γραμματέας, αναθέσαμε ήδη στον παραχωρησιούχο του ΜΟΡΕΑ τη σύνταξη, αδαπάνως, των μελετών για την παράκαμψη Σκάλας - Βλαχιώτη και τη νέα γέφυρα. Θεωρώ ως πρώτιστο και μείζονος σημασία αυτόν τον άξονα». Επιπλέον, αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου ο κ. Δέδες σημείωσε πως «θα πρέπει να εξετάσουμε το σενάριο της  επέκτασης του αγωγού αερίου, στη Λακωνία και στη Μεσσηνία, επειδή είναι μια φθηνή και καθαρή ενέργεια» και εξήγησε το πώς μπορεί αυτό να γίνει.

Τέλος, απευθυνόμενος στους πολίτες τόνισε: «Αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει κάνει μικρά βήματα σε μια εποχή που χρειάζονται άλματα για να περάσει η Πελοπόννησος μπροστά μαζί με την υπόλοιπη χώρα και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκεί έρχεται η δική μας η παράταξη οι Νέοι Δρόμοι, γιατί ακριβώς αυτό εκπροσωπούμε  και αντιπροσωπεύουμε. Εκπροσωπούμε τους νέους δρόμους απέναντι στους παλιούς. Είμαστε η κίνηση προς τα μπρος απέναντι στη στασιμότητα, την ακινησία και το βάλτωμα. Άρα αν κάποιος πολίτης θέλει να δει θετικά το μέλλον της Πελοποννήσου και την αισιόδοξη εκδοχή του, θεωρούμε ότι οι Νέοι Δρόμοι είναι μονόδρομος».


Δείτε παρακάτω τη συνέντευξη