Τρεις λόγοι που κρατούν «σφραγισμένες» τις κάλπες

24/04/2020

Γράφει ο Παναγιώτης Αλιμήσης

Η εκλογολογία έχει κοπάσει, μετά τη διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Όμως η φημολογία καλά κρατεί, αφού αρκετοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις υψηλόβαθμων, μέσα στο 2020 θα στηθούν κάλπες, όχι μόνο στη Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες!

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Στη δική μας περίπτωση υπάρχει μια σειρά λόγων που καθιστούν τις εκλογές “καμένο χαρτί ”, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το σενάριο είναι εντελώς αποκλεισμένο.

Πρώτον, ο πρωθυπουργός και σύσσωμη η κυβέρνηση απολαμβάνουν πρωτοφανή αποδοχή από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ακόμα και από ένα ευδιάκριτο τμήμα των παραδοσιακών αριστερών ψηφοφόρων. Οι δημοσκοπήσεις ανεβάζουν τις «μετοχές» της κυβέρνησης, συνεπώς, γίνεται να λεχθεί με σχετική βεβαιότητα ότι η “λαϊκή εντολή” είναι ήδη «ανανεωμένη».

Δεύτερον, η διαγραφόμενη καθίζηση της οικονομίας τους επόμενους μήνες, θα ήταν άσκοπο να επιβαρυνθεί περισσότερο, εξαιτίας μιας προεκλογικής περιόδου που αναπόφευκτα θα κόστιζε μερικά εκατομμύρια ευρώ. Άραγε, θα ρίσκαρε το κυβερνητικό επιτελείο, να κερδίσει εκλογές και μετά να χειριστεί μια επιβαρημένη οικονομία;

Τρίτον, η διεθνής κοινότητα, έχει καταστήσει τη χώρα μας ως το «καλό παράδειγμα» (κυρίως μέσω του Τύπου) τίτλος, που σε μεγάλο βαθμό έχει χρεωθεί προσωπικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προκηρύσσοντας εκλογές, θα ήταν σαν να “ακυρώνει” ή τουλάχιστον, να θέτει υπό αμφισβήτηση ό,τι κέρδισε πολιτικά στον Έβρο και εν συνεχεία, στην εγχώρια διαχείριση της πανδημικής κρίσης.

Ναι μεν αλλά…

Μπορεί, λοιπόν, η κυβέρνηση να κρατάει χαμηλά του τόνους και να καθιστά σαφές ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, μολαταύτα, δεν είναι δύσκολο το κλίμα να αναστραφεί ανά πάσα στιγμή. Πολλοί θεωρούν πως η καλή εικόνα της κυβέρνησης εύκολα θα αλλάξει αν η οικονομική ζημιά αποδειχθεί μεγαλύτερη από αυτή που έχει προβλεφθεί. Τα έκτακτα επιδόματα και η ενίσχυση των επιχειρήσεων καθώς και των εργαζομένων, είναι όντως μια ανακούφιση, αλλά δεν δύνανται να δώσουν επαρκείς απαντήσεις για το μέλλον.

Εν τέλει, η απόφαση για το αν και πότε θα πάμε ή όχι σε εκλογές, έγκειται στον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του… Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση καλείται να δώσει ειδικό βάρος τόσο στην οικονομία, όσο και στην αντιμετώπιση του εξ ανατολών νέο-οθωμανισμού…