Όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο θα έρχονται στα ίσια τους και οι δημοσκοπήσεις

24/03/2022

Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν δημιουργηθεί για να «διαμορφώνουν κλίμα» ή «τάσεις» και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτό το έχουμε βιώσει πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, σε σημείο που οι δημοσκοπήσεις να «πέφτουν έξω» κατά πολύ, σε σχέση με το αποτέλεσμα όπως βγαίνει από την κάλπη.

Η τεράστια διαφορά μεταξύ πρόβλεψης και αποτελέσματος όμως, συνετέλεσε στο να χάσουν, οι δημοκοπικές εταιρείες, την αξιοπιστία τους και να προσπαθούν αγωνιωδώς να βρουν δικαιολογίες για τις συνεχείς «αστοχίες» τους.

Θα μου πείτε τώρα, μπορεί να «στήνονται» τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων; Και αν ναι με ποιόν τρόπο. Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Εντούτοις, θα σας πω τι θα σκεπτόμουν εγώ να κάνω, για να «στήσω» μια δημοσκόπηση.

Έστω, πως υπάρχουν εκατομμύρια τηλεφωνικοί αριθμοί, που ο καθένας αντιστοιχεί σε έναν συνδρομητή και εγώ στα τουλάχιστον 10 χρόνια, έχω κάνει χιλιάδες τηλέφωνα καταγράφοντας την άποψη του κάθε τηλεφωνικού συνδρομητή. Θα έχω φτιάξει επομένως, μια τεράστια βάση δεδομένων με απόψεις και τάσεις που αντιστοιχούν σε ομάδες ανθρώπων ή ακόμη και συγκεκριμένους συνδρομητές.

Έτσι αν ένας συγκεκριμένος τηλεφωνικός αριθμός κάθε φορά που θα τον καλούσα θα μου έλεγε σταθερά ότι θα ψήφιζε π.χ. Ν.Δ., όταν θα ήθελα να κάνω μια δημοσκόπηση και σαν στόχο είχα να «πετύχω» τη Ν.Δ. σε μεγαλύτερα ποσοστά, θα καλούσα π.χ. τυχαία 500 τηλέφωνα και στοχευμένα άλλα 500, διότι πάνω κάτω με 1.000 άτομα βγάζουν αποτέλεσμα οι δημοσκοπήσεις.

Έτσι μαθηματικά, το αποτέλεσμα που θα διαμορφωνόταν, θα ήταν αυτό που εξ αρχής επιθυμούσα! Τώρα αν συμβαίνει αυτό στην πραγματικότητα, ποιος το ξέρει;

Αυτό που παρατηρούμε όμως, τα τελευταία χρόνια είναι, ένα κόμμα να έχει ένα μεγάλο προβάδισμα για πολύ μακρύ χρονικό διάστημα και ξαφνικά, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, εκεί που αποτυπώνεται η πραγματικότητα δηλαδή, οι δημοσκοπήσεις να έρχονται στα «ίσια τους» και να δείχνουν πολύ μικρότερες διαφορές, έως και ντέρμπι.

Κάπως έτσι, όλο αυτό το διάστημα βλέπαμε τη Ν.Δ. να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 11, 12, 13 και βάλε μονάδες και ξαφνικά, να αρχίζουν να πέφτουν τα νούμερα, με την διαφορά να φτάνει τώρα στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA σήμερα 24/3/2022, στις 7,6 μονάδες!!!

Μάλιστα αυτή η δημοσκόπηση δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ με 13,2 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,4 και αν τα ποσοστά τους ανεβούν λίγο ακόμα, μπορούν να συγκυβερνήσουν από τις πρώτες εκλογές κιόλας, αυτής της απλής αναλογικής.

Ένα είναι σίγουρο. Εμείς που αφουγκραζόμαστε την «τάση» του κόσμου, γιατί συζητάμε μαζί τους καθημερινά, γνωρίζουμε ότι τα ποσοστά της Ν.Δ. δεν έχουν καμία σχέση με το 30 – 32% που κάποιες δημοσκοπήσεις τόσο καιρό την εμφανίζουν, και όταν βλέπουμε ότι τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων πέφτουν σιγά - σιγά, τότε αντιλαμβανόμαστε πως αυτό είναι ο προάγγελος εκλογών.